Автономният Иракски Кюрдистан разполага най-малко 6 000 кюрдски бойци пешмерга в района на богатия на петрол и етнически разнообразен град Киркук след циркулиращи информации за евентуална атака на иракските правителствени сили. Това обяви вицепрезидентът на Кюрдистан Косрат Расул, цитиран от местни медии.

"Налице са заплахи от иракската армия, която разположи сили близо до Киркук, предполага се за атакуване на Киркук. Но аз не смятам, че ще им бъде лесно да го сторят", изтъкна Расул, който е командир ветеран на кюрдските сили пешмерга.

Нарастването на напрежението в последните седмици между Багдад и местните кюрди дойде, след като автономният иракски регион Кюрдистан проведе референдум за независимост на 25 септември и обяви независимост малко след това.

Десетки хиляди кюрдски бойци вече са разположени в района на Киркук, който официално не е част от Иракски Кюрдистан, но от години е контролиран от кюрдските сили. Иракските власти обаче също имат териториални претенции към богатия на петрол район, откъдето идва и основният конфликт.