От иракското вътрешно министерство съобщиха, че силите за сигурност са в повишена готовност заради опасения от увеличаване на сектантското насилие преди изпълнението на присъдата на Саддам Хюсеин.

По думите на генерал Абдел Карим Халаф иракските сили ще вземат мерки, съответстващи на значението на събитието, предаде АФП.
Ще бъдат използвани всички налични сили за гарантиране на сигурността на гражданите.

На 5 ноември, когато Саддам бе осъден на смърт за престъпления срещу човечеството, в някои части на Ирак избухнаха протести, а властите обявиха полицейски час, в продължение на три дни, за да предотвратят нападения на сунитски бунтовници.

По думите на Халаф подобни мерки могат да бъдат обявени само от министър-председателя Нури ал Малики, но иракските сили са готови да действат веднага щом стане известна датата на екзекуцията.

Междувременно, в град Хиндия южно от Багдад бяха убити полицай и цивилен гражданин, след като въоръжени нападатели откриха огън по кафене, съобщават от полицията.
Друг полицай е убит, а петима са ранени при друго нападение в разположения наблизо град Мусаиб.

Междувременно от американската армия съобщиха, че войниците са разкрили таен склад за оръжие в селището ТарТар, северозападно от Багдад.

Разрушени са две сгради, където според разузнаването се произвеждат бомби, използвани за атентати срещу военни конвои. Вътре войниците са намерили експлозиви, две големи бомби, жилетки за атентатори самоубийци и други оръжия.
В една от сградите избухнала престрелка и американските сили са убили четирима терористи, допълват от армията.

При друга акция срещу предполагаеми активисти на Ал Кайда са убити двама души. Иззети са автомати Калашников.