Иракската армия възобнови координираното настъпление към Мосул, последния голям град под контрола на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), насочвайки се към източния бряг на река Тигър, която разделя града, съобщиха представители на иракските военни, цитирани от "Ройтерс".

Антитерористичното звено на иракската армия спря настъплението си през миналата седмица, след като то настъпи по-бързо от силите на другите фронтове, за да им позволи да стопят разликата и да стигнат по-близо до града.

Иракските сили за сигурност и кюрдските бойци пешмерга започнаха офанзивата на 17 октомври с въздушна и сухопътна подкрепа от оглавяваната от САЩ коалиция срещу радикалната сунитска групировка ДАЕШ.

Проирански иракски шиитски милции се присъединиха към боевете в събота, с цел да отрежат маршрута между Мосул и Ракка, главната крепост на ДАЕШ в Сирия.

Битката за Мосул, в който все още живеят около 1,5 млн. души, се очертава да бъде една от най-тежките за повече от десетилетие след американската инвазия в Ирак, при която през 2003 г. беше свален от власт Саддам Хюсеин.

"Операцията за освобождаването на левия бряг на Мосул започна", се посочва в изявление на военните, имайки предвид източния бряг на реката, която тече от север на юг. В друго изявление се посочва, че 5 села са били превзети северно от Мосул, където бойци пешмерга също са разположени.

ДАЕШ се опитват да противодействат на настъплението със самоубийствени атентати с коли бомби, снайперисти и минометен огън.

Те също така са подпалили петролни кладенци, за да прикриват чрез дима движенията си и разселват хиляди цивилни от селата към Мосул, използвайки ги като човешки щитове.

В най-лошите прогнози на ООН се предвижда до 1 млн. души да бъдат изселени от боевете, които досега са принудили около 17 500 души да избягат - цифра, която не включва тези, взети в Мосул от отстъпващите бунтовници.