• Най-малко 18 души загинаха при експлозии в Багдад 

Коалиционните сили предадоха командването на иракските въоръжени сили на правителството, съобщи АП.

Агенцията уточнява, че тази промяна се определя от американските власти като ключово събитие по трудния път на Ирак към независимостта.

„От днес задачите на иракските войници ще бъдат в още по-голяма степен поставяни и ръководени от самите иракчани," подчерта главният командващ американските части в Ирак генерал Джордж Кейси по време на специална церемония, отбелязваща важното събитие.

Иракският премиер Нури Ал Малики и генерал Кейси подписаха документа, с който армията се поставя под прекия контрол на министър-председателя.

След двата подписа Малики ще има пълен контрол върху военноморските и въздушните сили на Ирак, както и над осма иракска военна дивизия, която е разположена в южната част на страната.

„Днес иракската армия отново е възстановена. Зад нас е насилието, породено на религиозна основа," подчерта Ал Малики по време на церемонията.

Припомняме, че в сряда говорителят на американската армия генерал Уилям Колдуел определи предстоящата церемония като „огромно и значимо събитие, което е колосално по значение".

Прехвърлянето на контрола върху сигурността на азиатската страна в ръцете на иракските власти е от жизнено значение за евентуалното изтегляне на американските власти, коментират от агенцията.