Иракският премиер Нури ал Малики предупреди, че страната му може да преразгледа отношенията си с всяка страна, отправила критики за екзекуцията на Саддам.

Премиерът подчерта, че обесването е вътрешен въпрос от полза за единството на Ирак и добави, че бившият президент е получил справедлив процес.

Малики направи тези бележки в реч по случай деня на армията.  В речта си той обеща да предприеме действия срещу всички въоръжени групи в Багдад.

По думите му в момента иракските сили са напълно подготвени да подобрят сигурността в столицата, подпомогнати от американските сили.

Припомняме, наред с официалния бе разпространен втори видеозапис, показващ екзекуцията и разкриващ някои обстоятелства, които не се виждат на официално санкционирания запис.

На последния се вижда как изпълнители на присъдата се отнасят подигравателно и грубо със Саддам. Записът предизвика възмущение и направи бившия диктатор герой.

Властите в страната разследват кой е авторът и как кадрите са стигнали до медиите.

 

По повод критиките срещу екзекутирането на Саддам премиерът каза, че според него те подбуждат към размирици и скандална намеса във вътрешната политика на Ирак.

Малики посочва също, че и други членове на бившия режим ще почувстват пълната сила на закона.

Досега няма определена дата за изпълнението на смъртните присъди на Барзан ал Тикрити и Ауад ал Бандар, осъдени по същото дело.