Посолството на Русия в Техеран обяви, че руска журналистка е била арестувана в иранската столица, предаде "Асошиейтед прес".

Посолството днес потвърди информациите, че Юлия Юзик е в ареста в Техеран, но заявиха, че все още проучват подробностите.

Русия привика посланика на Иран заради обвинената в шпионаж за Израел журналистка

Русия привика посланика на Иран заради обвинената в шпионаж за Израел журналистка

Грози я 10 години затвор

Бившият съпруг на Юзик Борис Войцеховски заяви във "Фейсбук" днес, че журналистката е била в Иран от четири дни и че тя му се е обадила от ареста, казвайки, че са ѝ били повдигнати обвинения за шпионаж в полза на Израел.

Той също така написал, че Юзик е работила в Иран като кореспондент в миналото и е пътувала там, след като е получила неуточнена покана. Тя е получила възможност да направи кратко телефонно обаждане до Русия вчера вечерта, уточни той, добавяйки, че тя седи на пода в килията си и не може да се свърже с външния свят.

"Взеха ѝ паспорта пристигането в Техеран и ѝ казаха, че ще го върнат при заминаването ѝ", отбеляза още Войцеховски.

"Ислямската революционна гвардия проникна в хотелската ѝ стая вчера и я обвини в сътрудничество със службите за сигурност на Израел", добави той.

Юзик, която е работила за няколко известни руски издания и е била кореспондент от Иран, публикува снимки от пътуването си в "Инстаграм" по-рано тази седмица, като казва, че обича да е там.