Висше иранско длъжностно лице в областта на сигурността осъди коментари, направени от американския президент Джо Байдън относно плана на Вашингтон, ако текущите преговори за ядрената програма на Иран се провалят, информира ДПА.

Байдън направи коментарите вчера, след като проведе среща с новия израелски премиер Нафтали Бенет в Белия дом.

Израел и Иран са регионални врагове, а Бенет иска Байдън да вземе твърда позиция в дискусиите с Техеран.

Президентът подчерта, че поставя "дипломацията на първо място", докато се опитва да ограничи ядрените амбиции на Иран, но Байдън каза на Бенет, че може да поеме по друг път, ако многомесечните преговори във Виена в крайна сметка не стигнат до никъде.

Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран, докато напрежението в региона нараства

Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран, докато напрежението в региона нараства

Цялата власт е в ръцете на консервативни хардлайнери

"Ние поставяме дипломацията на първо място и ще видим докъде ще ни доведе това. Но ако дипломацията се провали, ние сме готови да се обърнем към други възможности", изтъкна Байдън.

Иранският генерал Али Шамхани, който ръководи Върховния съвет за национална сигурност, настоя, че думите на Байдън представляват "незаконна заплаха".

"Байдън използва термина "други възможности" и това очевидно е незаконна заплаха срещу друга страна", написа в "Туитър" Шамхани. Следователно Иран ще обмисли и своите "други възможности" по отношение на САЩ, предупреди той.

Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Предупреждение за Блинкън и Остин, че Иран напредва бързо към производство на ядрени оръжия

САЩ и Иран не са имали дипломатически отношения помежду си повече от 40 години. След като Хасан Рохани беше избран за президент през 2013 г., той и тогавашният му американски колега Барак Обама се опитаха да намерят компромис в спора за иранската ядрена програма.

Споразумение беше сключено с други световни сили във Виена през 2015 г., но наследникът на Обама Доналд Тръмп се отказа от споразумението през 2018 г. В допълнение, Тръмп наложи тежки санкции на страната, вкарвайки богатия на петрол Иран в най-тежката икономическа криза в историята му.

От 2019 г. Иран повече не се придържа към техническите си задължения по ядреното споразумение от Виена, като експерти са притеснени, че може да се приближава до производството на ядрено оръжие.

Опитите за дипломатическо посредничество между Вашингтон и Техеран за спасяване на ядреното споразумение са в ход във Виена от април. Преговорите обаче бяха преустановени за два месеца, след като иранското президентство премина от умерения Рохани към твърдолинейния Ебрахим Раиси.

Израел иска от САЩ реален отговор срещу Иран заради последната атака на танкер

Израел иска от САЩ реален отговор срещу Иран заради последната атака на танкер

Обсъждат "съвместна борба срещу иранския терор" и търсят международна подкрепа