Иран беше опасен, Иран е опасен и ще бъде опасен, ако успее да създаде ядрено оръжие."

Това заяви американският президент Джордж Буш на пресконференция в Белия дом.

Припомняме, според официални данни от доклад на американските секретни служби, Иран е спрял обогатяването на уран през 2003 г.

Президентът Буш заяви, че през август му е било съобщено, че разузнаването на САЩ разполага с нови данни за Иран, но докладът му е бил представен през миналата седмица.

Американският държавен глава определи работата на секретните служби като много добра и подчерта, че докладът е дал повече яснота за ситуацията в Иран.

Същевременно той заяви, че по-голямата част от света разбира заплахата от иранската ядрена програма, която може от мирна да се трансформира във военна, при положение, че Иран разполага с технология за производство на ядрено оръжие. Буш изтъкна, че страната не се е отказала от ядрената си програма.

Ако Иран произведе ядрено оръжие, светът ще стане много опасно място", подчерта американският президент.

В доклада на секретниге служби на САЩ се посочва, че на Иран са необходими между 3 и 8 години, за да произведе достатъчно количество обогатен уран за създаването на атомна бомба.

По думите на Джордж Буш дипломатическият натиск срещу Иран е довел до промяна в плановете на страната и съответно до спиране на обогатяването на уран, като припомни, че през 2003 тя е седнала на масата на преговорите.

Той посочи като важен фактор и промяната в управлението на страната след изборите през 2005 г., когато тя беше оглавена от настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад.

Президентът Буш приветства решението на Иран да седне на масата на преговорите, като подчерта, че посланието към иранската страна трябва да бъде:
Ние не искаме да ви поставяме в изолация", и че става дума за опазване на мира.

Същевременно той посочи, че ако Иран възобнови обогатяването на уран, трябва да бъдзе поставен в изолация.

„Трябва да сме сигурни, че ще има мир в света", подчерта още Джордж Буш.