Ройтерс, позовавайки се на шест анонимни източника, съобщава, че Иран е започнал да доставя на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя. Според три ирански източника става дума за около 400 ракети от семейството Fateh-110, като Zolfaghar. Те имат обсег от 300 до 700 км и се изстрелват от мобилна установка.

Един от споменатите източници каза, че окончателното споразумение е постигнато в края на миналата година на срещи между военните на двете страни в Техеран и Москва. Първите доставки започнаха, каза той, в началото на януари. Друг източник каза, че най-малко четири партиди ракети вече са изпратени и още доставки ще бъдат направени през следващите седмици. Трети източник каза, че ракетите са били транспортирани както през Каспийско море, така и по въздух.

Събеседникът на агенцията, който знае за броя на пратките, е цитиран да казва следните думи: "Ще има още доставки. Няма защо да ги крием. Разрешено ни е да изнасяме във всяка държава, която поискаме. Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН за износ на иранска ракетна технология изтекоха през октомври. За тяхното удължаване ще е необходимо съгласието на Русия.

Източник на Ройтерс в САЩ каза, че американското разузнаване има информация за активен напредък в руско-иранските преговори за доставка на ракети, но те все още не са потвърдили самите доставки.

Украински военен източник каза, че украинската армия все още не е наблюдавала използването на ирански ракети на бойното поле.

Министерствата на отбраната на Иран, Русия и Украйна и Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който контролира производството на ракети в Иран, или са отказали коментар, или не са отговорили на запитванията на Ройтерс.

От 2022 г. Иран доставя на Русия големи количества ударни безпилотни самолети "Шахед" 131/136, които Москва използва почти ежедневно, за да атакува украинския тил (в Русия тези безпилотни самолети се наричат ​​"Геран-2"; имаше също информация, че тяхното производство е частично прехвърлено в Елабуга в Татарстан).

През последните седмици руските войски също изстреляха севернокорейски балистични ракети по Украйна. Според украинските военни те не са много точни.

Семейството ракети Fateh-110 е много по-точно, цитира Ройтерс експерта Майкъл Луис от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния. "Те се използват за атакуване на цели, които са с висока стойност и трябва да бъдат поразени", каза той.

Ракетите на Северна Корея са били тъпкани със западни компоненти

Ракетите на Северна Корея са били тъпкани със западни компоненти

Доказателства идват от Украйна и те показват, че и Иран също ползва западна технология