В севернокорейските ракети, с които Русия обстрелва Украйна, са открити стотици компоненти, произведени в компании в Европа и САЩ.

До това заключение стигна британската изследователска организация Conflict Armament Research (CAR).

CNN уточни, че изследователите са проучили 290 компонента от останките на севернокорейска балистична ракета, които са били открити в Харков след удара през януари 2024 г.

Оказало се, че 75% от компонентите са произведени и продадени от компании, регистрирани в САЩ.

"Други 16% от компонентите, открити в ракетата, са свързани с компании, регистрирани в Европа, установиха изследователите, а 9% - с компании, регистрирани в Азия.

Тези компоненти бяха свързани главно с навигационната система на ракетата и можеха да бъдат проследени до 26 компании със седалище в САЩ, Китай, Германия, Япония, Нидерландия, Сингапур, Швейцария и Тайван", се казва в материала.

Северна Корея тества нова система за управление на ракетни установки

Продължават тестовете на оръжие, след като КНДР обяви Юга за свой враг

Отбелязва се, че компонентите, разгледани от анализаторите, са произведени между 2021 и 2023 г. Въз основа на тези производствени дати експертите твърдят, че ракетата "не би могла да бъде сглобена по-рано от март 2023 г.".

Изследователите подчертават, че Северна Корея "е разработила стабилна мрежа за придобиване на компоненти, способна да заобикаля санкциите, които са в сила от близо две десетилетия".

Миналата година, както CNN вече съобщи, CAR установи, че 82% от компонентите в иранските безпилотни самолети са произведени от американски компании. Именно подобни модели дронове режимът на аятоласите снабдява Кремъл за неговата агресия срещу Украйна.

NYT: Русия размрази част от активите на Северна Корея в замяна на доставки на оръжие

Москва вероятно помага на Пхенян да се свърже със световната банкова система

Наред с мащабните санкции и експортния контрол, целящи да ограничат достъпа до технологии, произведени в Западна Европа, в края на 2022 г. администрацията на Байдън създаде и обширна работна група, която да разследва как американски и западни компоненти, включително микроелектроника, произведени в САЩ, се озовават в ирански безпилотни самолети, които Русия изстрелва със стотици в Украйна.

Путин нетърпелив да посети Северна Корея

Руският президент е изразил желание да посети Пхенян скоро

Не е ясно какъв е напредъкът на тази работна група - Съветът за национална сигурност не отговори на многобройните искания за коментар.