Иран екзекутира двама мъже, осъдени за богохулство, съобщава Асошиейтед прес. Броят на екзекуциите нарастват в Ислямската република след месеци на безредици.

Според базираната в Осло група Iran Human Rights в Иран са убити най-малко 203 затворници само от началото на тази година. Но извършването на екзекуции за богохулство остава рядкост, тъй като в предишни случаи присъдите бяха намалени от властите.

Двамата обесени мъже, бяха арестувани през май 2020 г. Те са обвинени в участие в канал в Telegram, наречен "Критика на суеверието и религията". Според властите в Иран екзекуциите двамата мъже са обидили ислямския пророк Мохамед и са насърчавали атеизма.

Поредицата от екзекуции в Иран, идва след месеци на протестите срещу смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември след ареста ѝ от моралната полиция. Най-малко четирима души, обвинени в предполагаеми престъпления от демонстрациите, са осъдени на смърт.

Протестите, при които над 19 000 души бяха арестувани, са едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Ислямската революция от 1979 г.

Иран екзекутира шведско-ирански дисидент за тероризъм

Иран екзекутира шведско-ирански дисидент за тероризъм

Той беше осъден за ръководене на арабска сепаратистка група, извършвала атентати