Иран финансира кампанията на радикалната ислямистка палестинска групировка "Хамас" за насърчаване на насилието и атаките срещу Израел под прикритието на масови демонстрации по границата с Газа. Това обявиха от израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет, цитирани от израелските медии.

"Хамас" е предупредил членовете си да не се доближават до граничната ограда по време на масовите протести в Газа, за да не бъдат простреляни или застреляни, докато активно насърчават палестински цивилни - особено деца и тийнейджъри - да се доближават до границата, добавят от Шин Бет, цитирайки заключения от редица разпити.

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа
Обновена

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа

В Близкия изток ври и кипи

"Има забрана за агентите на "Хамас" да се приближават до границата от страх, че ще бъдат убити или заловени от войници на израелските въоръжени сили, освен ако граничната ограда не падне, след което те трябва да влязат въоръжени в Израел под прикритието на масите и да извършат терористични атаки", се подчертава в изявлението на Шин Бет.

През последните няколко седмици на кървави демонстрации по границата с Газа под наслов "Велик марш на завръщането" израелските сили арестуваха множество палестинци, някои от тях членове на "Хамас", които са прекосили граничната ограда и са влезли на израелска територия.

Хамас предложи дългосрочно прекратяване на огъня с Израел

Хамас предложи дългосрочно прекратяване на огъня с Израел

Към момента няма отговор от Израел

Преди масовите размирици, които се разразяват днес, Шин Бет публикуваха заключенията от разпитите си на тези заподозрени, които според израелската служба за сигурност показвали, че "Хамас" използва методи, които дестабилизират граничния район, нарушават оградата и се опитват извършат терористични атаки навътре в територията на Израел.

"От информацията, с която разполагаме, изглежда, че "Хамас" насърчава и изпраща протестиращи до граничната ограда, за да извършат актове на насилие и да нанесат щети на инфраструктурата за сигурност. Освен това беше установено, че Иран финансира "Хамас", за да извършва тези насилствени действия по граничната ограда на Ивицата Газа", допълват от Шин Бет.

"Хамас": Израелците извършиха отвратително престъпление срещу нашите бойци

"Хамас": Израелците извършиха отвратително престъпление срещу нашите бойци

Протестите на Газа били опит да се прикрият атаки на "Хамас" според Израел