Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи се срещна с висш дипломат от ЕС в събота, за да обсъди бъдещето на ядрената сделка, заявяват държавни медии на фона на нарастващото напрежение между Техеран и Вашингтон.

Срещата в Техеран между Абас Арагчи и Хелга Шмид, заместник на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, се фокусира върху ядрената сделка от 2015 г., като същевременно засяга и "регионални и международни въпроси", предаде агенция ИРНА.

Джереми Корбин подлага на съмнение обвиненията срещу Иран за танкерите

Джереми Корбин подлага на съмнение обвиненията срещу Иран за танкерите

Техеран категорично отхвърля обвиненията

Разговорите следват атаките от четвъртък срещу два танкера в Оманския залив, които Съединените щати обвиниха Иран, въпреки отричането на Техеран.

Отношенията между САЩ и Иран ескалираха, откакто президентът Доналд Тръмп се оттегли миналата година от ядреното споразумение, което Иран подписа със световните сили.

Европейският съюз е ревностен поддръжник на споразумението и обеща да подкрепи Техеран пред осакатяващите американски санкции, но иранските власти изразиха недоволство от липсата на конкретни стъпки, предприети досега.

Техеран е дал на останалите партньори в сделката срок до юли, за да изпълнят обещанията си и предупреди, че ще отстъпи от ключовите си ядрени ангажименти.

Иран постепенно се оттегля от ядрената сделка, предупреди Рохани

Иран постепенно се оттегля от ядрената сделка, предупреди Рохани

Иран ще продължи да ограничава изпълнението на ангажиментите си към ядреното споразумение

Идването на Шмид в Техеран следва посещенията на германския външен министър Хайко Маас и японския премиер Шинзо Абе.

Последният е бил в иранската столица, когато се случиха атаки на танкерите, с взривове, които удариха японски кораб и един норвежки.

Инцидентът стана в близост до пролива Хормуз, ключов воден път, който е от жизненоважно значение за световните доставки на петрол, предизвика страхове за избухването на конфликти в региона.