Техеран и Москва ще продължат да си сътрудничат във войната в Сирия, докато "крайната цел за изкореняването на тероризма и възстановяването на мира и пълната сигурност в региона бъде постигната". Това обяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от "Асошиейтед прес".

Рохани направи коментара си в Техеран по време на среща със специалния пратеник на Русия за Сирия - Александър Лаврентиев.

По време на срещата Хасан Рохани подчерта, че ситуацията в Сирия може да бъде разрешена само през политически диалог и при пълно зачитане на волята на сирийския народ. По думите му, цитирани от иранската държавна агенция ИРНА, сирийският народ е този, който трябва да вземе основните и крайни решения за бъдещето на страната.

Междувременно пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура обяви, че е казал на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да запомни "урока, който сме научили в Ирак и Либия", когато прави стратегия за края на шестгодишната война в Сирия.

Пред журналисти в Рим Стефан де Мистура заяви, че е нужно да се намери политическо решение, което включва онези, които се чувстват лишени от права, особено сунитските общности в Ирак и най-вече в Сирия".

Пратеникът на ООН допълни, че дали войната в Сирия ще приключи с военна победа или невоенно решение, истинското решение трябва да бъде политическо, включващо региона.