Иран и Саудитска Арабия в събота предприеха още една стъпка към своето помирение, съобщава АФП. 

Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан проведе разговори с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан в Техеран, която се фокусира върху регионалната сигурност, а също така се срещна с президента Ибрахим Раиси.

"Бих искал да изтъкна значението на сътрудничеството между нашите две страни по отношение на регионалната сигурност, особено сигурността на морското корабоплаване и водните пътища", каза принц Фейсал на съвместната пресконференция.

Иранският външен министър каза пред репортери, че са обсъждали начини за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността, икономиката, туризма и транспорта. Но Амир-Абдолахян подчерта възгледа на Иран, че "регионалната сигурност ще бъде гарантирана само от регионални участници" без външна намеса.

Принц Фейсал беше първият външен министър на Саудитска Арабия, който посети Иран от 2006 г., когато покойният саудитски висш дипломат принц Сауди Ал Фейсал посети Техеран.

Иран отваря отново посолството си в Саудитска Арабия

Иран отваря отново посолството си в Саудитска Арабия

В съответствие със споразумение с посредничеството на Китай

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Иран отваря отново посолството си в Саудитска Арабия.

Този ход дойде в съответствие със споразумение с посредничеството на Китай, сключено от Иран и Саудитска Арабия в Пекин през март, съгласно което двете страни се съгласиха да възстановят двустранните отношения.

По-късно решението доведе до възобновяване на полетите между Иран и Саудитска Арабия.

Миналия месец Алиреза Енаяти, заместник по регионалните въпроси на външното министерство на Иран, бе назначен за нов посланик в Саудитска Арабия.

Иран отново има свой посланик в Саудитска Арабия

Иран отново има свой посланик в Саудитска Арабия

След 7-годишна пауза

Сунитската Саудитска Арабия прекъсна отношенията си с водения от шиити Иран през 2016 г., след като нейното посолство в Техеран и консулството в северозападния град Машхад бяха нападнати по време на протести срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр от Рияд.