Няколко европейски държави предупреждават, че Иран се опитва да „смекчи" съпротивата на международната общност срещу ядрената му програма, съобщава АП.

Освен това Иран ще продължава да не дава ясен отговор на исканията, поставени от шестте големи.

Това гласи текста на поверителен документ, уточняват от агенцията.

Очевидно е, че целта на Иран е да „раздели" международната общност, продължава документът, изработен от Великобритания, Франция и Германия преди ключовата среща на петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия.

В него се казва още, че е очевидно, че "Иран иска да ни вкара в процес на водене на преговори за преговорите", като в същото време продължава да обогатява уран.

Документът обобщава накратко реакцията на Иран по отношение на пакета от предложения, в който се включва техническа, икономическа и политическа подкрепа, при условие, че от Техеран се съгласят да прекратят обогатяването на уран.

В документа реакцията на Иран се описва като „празнословна, объркана и двусмислена на много места".

Според запознати с текста на документа авторите му информират останалите страни - САЩ, Китай и Русия за същността на контра предложението на Иран и за това, че то не е адекватно.

Припомняме, че отговорът на Иран от 22 август на пакета от предложения не бе огласен пред медиите, но американски представители заявиха, че той е незадоволителен, главно защото Техеран отказва да замрази обогатяването.

Стана ясно само, че Иран обещава да се подготви за обсъждане на прекратяване на ядрената дейност, но категорично заявява, че това ще стане в хода на преговори, не по-рано.

Очаква се днес представители на шестте големи да се срещнат в Берлин, за да координират действията си в обща стратегия по отношение на отказа на Иран да спре обогатяването на уран.