Иран иска европейските страни да предоставят пакет от икономически мерки до края на месеца, за да компенсират оттеглянето на САЩ от ядреното споразумението със световните сили, съобщава "Ройтерс".

"Очакваме пакетът да ни бъде предоставен до края на май", заяви ирански представител преди разговорите във Виена с Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия. Той допълва, че Техеран ще реши в следващите няколко седмици дали да остане в споразумението.

Иран постави седем условия на ЕС за ядрената сделка

Иран постави седем условия на ЕС за ядрената сделка

Стъпките са практически

Страните, които остават в ядрената сделка с Иран, се срещат днес за първи път, откакто Тръмп напусна споразуменито, но дипломатите виждат ограничени възможности за спасяването му след като Вашингтон обеща да бъде по-строг от всякога в Техеран.

Официалните наблюдатели на ООН по ядрената сделка съобщават, че Иран все още спазва условията на сделката въпреки изтеглянето на САЩ, но може да бъде по-бърз и активен при позволения за внезапни проверки.

"Аз лично не съм оптимист, но ... Опитвам се да направя всичко възможно да стигнем до заключение", коментира иранският официален представител.

Той допълва, че европейските мерки трябва до голяма степен да гарантират, че износът на петрол ще остане същият и международната система SWIFT ще продължи да работи в Иран.

ЕС обеща да направи всичко по силите си за запазване на иранската ядрена сделка

ЕС обеща да направи всичко по силите си за запазване на иранската ядрена сделка

Това не е двустранно споразумение, това е многостранно споразумение