Иран е изстрелял две ракети с голям обсег. Прес ТиВи съобщава, че ракетата "Шахаб-3" е тествана успешно. Обсегът й е 2000 км. и е способна да достигне Израел и американските бази в Близкия изток, както и части на Европа.

Това е най-мощната иранска балистична ракета, която подобно на "Шахаб-1" и "Шахаб-2", и на иранските ракети с малък обсег на действие от типа "Фаджр", има разделящи се бойни глави, но обхваща голям радиус на действие.

Вторият пуск е на ракета с голям обсег на действие „Седжил". Ракетата е земя-земя и също като „Шахаб-3" е с обсег около 2000 км. Беше изпробвана за първи път през ноември 2008 г.

Припомняме, късно тази нощ Иран проведе изпитание на две ракети със среден обсег на действие "Шахаб-1" и "Шахаб-2" в рамките на маневри на ракетните войски от Корпуса на стражите на ислямската революция.

През първия етап от започналите в неделя учения под кодовото название "Великият пророк 4" бяха извършени пускове на ракети с малък обсег на действие клас "земя-земя" - "Тондар", "Фатех-110" и "Залзал".

С успешното изстрелване на „Шахаб-4" приклюва учението „Великият пророк 4".