Говорителят на Министерството на външните работи на Иран Бахрам Касеми разкритикува остро европейските страни, които са част от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., за това, че им липсвала сила да парират натиска на САЩ и да противодействат на последиците от наложените от САЩ санкции срещу Техеран, съобщават иранските медии.

Говорейки пред журналисти, Касеми коментира, че освен липсата на политическа воля, европейските страни, подписали споразумението, което доведе до премахването на международните санкции срещу Иран през 2016 г., са показали, че "на практика те нямат достатъчно сила пред лицето на натиска на САЩ".

Той посочил специалния механизъм, предназначен да улесни търговията между страните от Европейския съюз и Иран, изтъквайки, че "сложността на създаването на такъв механизъм" и намесата на администрацията във Вашингтон "направиха така, че преговорите по този въпрос да се проточат".

През август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за повторно налагане на санкции срещу Техеран, което предизвика неочаквано остра реакция от страна на Европейския съюз, който обеща да създаде специалния механизъм, с който да бъдат заобиколени санкциите.