Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф подчерта, че продажбата от страна на САЩ на ядрени технологии на Саудитска Арабия е проява на лицемерие от Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

"Първо разчленен журналист; сега незаконна продажба на ядрени технологии на Саудитска Арабия напълно разкрива лицемерието на САЩ", настоя Зариф в профила си в "Туитър".

Под "разчленен журналист" Зариф има предвид саудитския журналист Джамал Кашоги, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Въпреки че Кашоги има и американско гражданство и въпреки необоримите доказателства, че заповедта за убийството е дошла от най-високите етажи на саудитския режим, САЩ не предприеха никакви действия за търсене на отговорност от режима в Рияд.

Вчера стана ясно, че демократите в Камарата на представителите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Саудитска Арабия.

Демократите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Рияд

Демократите разследват план на Белия дом за споделяне на ядрена технология на Рияд

Проект за споделяне на технология за ядрена енергетика на Саудитска Арабия

Уточнява се, че високопоставени представители на американското правителство лансират проект за споделяне на технология за ядрена енергетика на Саудитска Арабия, въпреки че има възражения, свързани с националната сигурност.

Комисията за контрол и реформи към доминираната от демократите Камара на представителите започна разследване на информацията. Комисията поясни, че алармисти в администрацията на Доналд Тръмп са изразили тревога относно "необичайни действия" в Белия дом в подкрепа на предложението да се построят десетки ядрени реактора в Саудитска Арабия.

Разследването е започнато на фона на безпокойството сред конгресмени от двете партии, че Саудитска Арабия може да разработи ядрени оръжия, ако САЩ предадат на Рияд технология без подходящите предпазни мерки.