Иран призова Турция да спре военната си офанзива в Сирия, заявявайки, че операцията в северния сирийски кюрдски анклав Африн нарушава суверенитета на Сирия и ще увеличи напрежението в разрушената от войната страна, съобщава "Ройтерс".

Турция през миналия месец предприе въздушна и сухопътна военна кампания, наречена "Маслинова клонка", срещу "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди в Африн.

Кюрдските сили в Сирия обвиниха Турция в използване на напалм

Кюрдските сили в Сирия обвиниха Турция в използване на напалм

Според него ракетите са като малки ядрени бомби

"Турция трябва да прекрати операцията си и да зачита суверенитета и териториалната цялост на Сирия", изтъкна говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми.

"Действията на Турция могат да върнат несигурността, нестабилността и тероризма в Сирия", добави говорителят.

Касеми посочи, че каквото и да е решение на сирийската криза трябва да бъде обсъдено в преговорите в казахстанската столица Астана, които са подкрепяни от Русия, Иран и Турция.

Франция не може да ни дава уроци за Сирия, скочи Турция

Франция не може да ни дава уроци за Сирия, скочи Турция

"Ние не сме Франция, която окупира Африка"

По думите му, Иран е в непрекъснати разговори с Турция и Русия относно последните събития в Сирия.

Русия и Иран подкрепят президента на Сирия Башар Асад, докато Турция подкрепя противниците на Асад.

Анкара смята, че подкрепяните от САЩ "Отряди за защита на народа", които контролират Африн, са терористична групировка и подразделение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от 1984 г. насам.

Сирийското правителство през миналата седмица нарече офанзивата на Турция незаконна "агресия" и се зарече, че ще се справи с това.