Иран обвини Саудитска Арабия в изопачаване на фактите и прехвърляне на вината за собствените си "престъпления", след като саудитският крал разкритикува остро Ислямската република в обръщението си пред Общото събрание на ООН, информира "Франс прес".

Крал Салман обяви по време на речта си вчера, че Иран е "ударил" петролни съоръжения в управляваното от сунитите царство през миналата година. Той също така обвини Иран в "експанзионистични дейности" и "тероризъм".

Външното министерство на Иран отвърна на саудитския крал.

Кралят на Саудитска Арабия настоя за разоръжаването на "Хизбула"

Кралят на Саудитска Арабия настоя за разоръжаването на "Хизбула"

Призова за цялостно решение по отношение на Иран

"Саудитска Арабия от години се опитва да избяга от реалностите и не отговаря за престъпленията си, като възприема политика на проектиране на вината и изопачаване на фактите", изтъкна говорителят на иранското външно ведомство.

Рияд и Вашингтон обвиняват Техеран в участие в нападения през септември 2019 г. срещу саудитски петролни съоръжения, отговорност за които поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси. Те също така твърдят, че Техеран въоръжава хусите за нападения срещу кралството. Иран отрича обвиненията.

Ислямската република от своя страна обвинява Саудитска Арабия в извършване на военни престъпления в Йемен, където кралството предвожда военна коалиция срещу шиитските бунтовници хуси.

В изявлението говорителят на иранското външно министерство нарече Рияд "основният финансов и логистичен поддръжник на тероризма в региона" и "източник на терористичното мислене такфири".

Властите в шиитски Иран използват термина "такфири" за сунитските джихадисти.

"Продължаващите полеви и политически поражения в Йемен доведоха Саудитска Арабия до заблуда", отбеляза иранският представител.

Говорителят на външното министерство нарече кралството "отвратително същество" сред арабските страни заради подкрепата му за натиска на САЩ срещу Иран и опитите за разширяване на отношенията с иранския враг Израел.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите отношения с Иран след нападения от демонстранти през 2016 г. срещу дипломатическите ѝ в Иран, след като кралството екзекутира почитания шиитски духовник шейх Нимр ал Нимр.

Напрежението ескалира миналата година заради поредица от нападения срещу танкери в чувствителни води в Персийския залив, за които Вашингтон обвини Техеран.

САЩ водят кампания на "максимален натиск" срещу Иран от 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп едностранно се оттегли от знаковото ядрено споразумение и отново наложи наказателни санкции.