Арестуваната в Иран френска учителка Клотилд Рейс напусна страната и в момента пътува за Париж. За това съобщиха френски медии, като цитираха президента Никола Саркози.

25-годишната лекторка беше обвинена в шпионаж и разпространение на снимки от антиправителствените протести в Техеран. Рейс беше задържана на 1-ви юли миналата година на летището в Техеран преди да отлети за родината си.

Тя беше осъдена на 10 години затвор, но впоследствие освободена срещу глоба от 285 000 долара.

Франция определи всички обвинения срещу своята гражданка като абсолютно неоснователни.

АФП посочва, че държавният глава ще приеме Рейс, заедно със семейството й в Елисейския дворец, веднага щом тя пристигне във френската столица.

„Le monde" припомня, че решението за пускането на Рейс от Иран се случва дни, след като френските власти отказаха да екстрадират за САЩ иранския инженер Маджид Какаванд,

Вашингтон го обвинява за нелегално предоставяне на Иран на компоненти, които могат да имат военно приложение. И Париж, и Техеран отричаха разрешаването на двата случая да е свързано, но изданието не пропуска да отбележи, че иранският президент Ахмадинедждад неколкократно заяви, че бъдещето на въпроса „Клотилд Рейс" заяви от френските власти.