Външното министерство на Иран отрече обвиненията на САЩ, че Ислямската република играе дестабилизираща роля в региона, съобщиха държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви вчера, че Иран извършва "дестабилизиращи действия", като подкрепя "Хизбула" в Ливан, доставя ракети на бойците хути в Йемен и изпраща оръжия и бойци в Сирия.

"Повтарянето на безпочвените обвинения и лъжи няма да помогне за решаването на големите и стратегически грешки, които Америка е направила през последните десетилетия срещу Иран и региона", коментира говорителят на външното министерство Бахрам Касеми, цитиран от държавните медии.

"Докато има време, г-н Тилърсън трябва повече да се запознае с реалностите и историята на региона и американската политика и последиците от нея, които доведоха до сериозна нестабилност и смъртта на стотици хиляди невинни жени, деца и хора", обяснява той.

Тилърсън обяви по време на посещение в Брюксел вчера, че Иран трябва да спази условията на ядрената сделка от 2015 г., съгласно която Ислямската република се е съгласила да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяната на редица санкции.

Париж и Берлин: Иран да прекрати ракетната програма и опитите за хегемония

Париж и Берлин: Иран да прекрати ракетната програма и опитите за хегемония

Ние споделяме едно и също виждане за необходимостта Иран да прекрати ракетната си програма

Припомняме, в понеделник, Франция и Германия са съгласиха, че Иран трябва да спре ракетната си програма и да сложи край на "изкушенията си за хегемония" в Близкия изток. Това призова френският външен министър Жан-Ив льо Дриан на пресконференция с германския си колега Зигмар Габриел.

По-рано същият ден говорител на външното министерство на Ислямската република подчерта, че Париж трябва да знае, че иранската ракетна програма не е казус, по който може да се преговаря.