Иран възнамерява да започне производство на тежки изтребители ​​със собствен дизайн. Това съобщи министърът на отбраната на страната, бригаден генерал Амир Хатами, цитиран от "Тасним" и ТАСС.

"Създаването на тежки бойни самолети е част от плановете... Вече са направени подготовки за създаването на такъв собствен изтребител ​​и първоначалните проучвания са завършени", подчертава Хатами. Допълва, че Иран трябва да развие "стратегическа военна авиация".

Иран е постигнал и напредък в производството на оръжия за противовъздушна отбрана. "Ракетната система "Бавар-373" за дълги разстояния, проектирана и произведена от ирански експерти, е готова на повече от 85%", допълва той.

Хатами посочва и ангажимента, да се "изградят ракетните и отбранителни способности", тъй като "враговете осъзнават обхвата, точността и разрушителната сила на иранските ракети".

Макрон смята, че няма алтернатива на ядрената сделка в Иран

Макрон смята, че няма алтернатива на ядрената сделка в Иран

В съобщение насочено към Тръмп, той определя споразумението като добро

Иран отхвърли искането на САЩ, ядрени инспектори на ООН да посетят военните им бази. Определиха исканията отново като "просто мечта", съобщава Ройтерс.

Американският посланик в Обединените нации Ники Хале призова Международната агенция за атомна енергия (IAEA) да търси достъп до иранските военни бази, за да гарантира, че те не прикриват дейности, забранени от ядрената сделка.

"Иранските военни обекти не са дотъпни ... Цялата информация за тези места е класифицирана", заяви говорителят на иранското правителство Мохамед Бахер Нобахт на седмична пресконференция, излъчена по държавната телевизия.

"Иран никога няма да позволи подобни посещения. Не обръщайте внимание на такива забележки, които са само мечта", допълва той.

Съгласно американското право Държавният департамент трябва да уведоми Конгреса на всеки 90 дни за спазването от страна на Иран на ядрената сделка. Следващият краен срок е октомври, а Тръмп смята, че дотогава Съединените щати ще обявят Иран за неотговарящ на договора.

Според условията на сделката, международният ядрен регулатор може да поиска инспекции на иранските инсталации, ако има опасения относно ядрените материали или дейности.

Инспекторите на IAEA потвърдиха, че Иран напълно спазва сделката, при която значително намали обогатения си уран и е предприела стъпки, за да гарантира, че няма да го използва за ядрено оръжие в замяна на прекратяването на международните санкции.

За Иран е "абсурдна мечта" САЩ да инспектират военните им обекти

За Иран е "абсурдна мечта" САЩ да инспектират военните им обекти

Това искане "може би е нещо, писано от някой сатирик", смята говорителят на иранското външно министерство

Иран определя военните си бази като недостъпни и поради това, че констатациите на ядрения регулатор могат да стигнат до разузнавателните служби на САЩ или Израел.