Иран игнорира и този доклад на Международната агенция за атомна енергия, в който се подчертава, че Техеран все още не е отговорил на въпросите, които касаят ядрения реактор в Кум.
МААЕ изиска Иран да обясни и да даде доказателства за целта, с която е създаден обекта.

Али Асгар Солтание, представителят на Иран на преговорите по ядрената програма, отбеляза само, че този доклад само повтаря предишното заявление и Техеран вече е предоставил цялата информация.

"Иран предостави вече цялата информация за новия обект и всички материали към нея", заяви Солтание в интервю за иранска телевизия.

След като през октомври група експерти на ООН бе допусната до Кум, МААЕ отбеляза в доклада си, че има съмнение и за съществуването и на други тайни ядрени обекти.

Официален Техеран продължава да отрича обвиненията на запада, че разработва ядрено оръжие.

Солтание допълва обаче самият доклад потвърждава факта на всестранното сътрудничество на Иран на международната общност и че работата в Кум е в пълно съответствие с исканията на МААЕ.

Припомняме, вчера стана ясно, че руският проект в Бушер няма да може да бъде пуснат в експлоатация тази година.
Причината е техническа, а не политическа обяви руският министър. Русия твърди, че проектът за реактор, по който тя работи в Иран, непротиворечи на нейните международни ангажименти.

Според анализатори обаче, решението за отлагане е свързано с разочарованието на Русия от отказа на Иран да приеме предложението на шесторката по преговорите.

Планът, предложен на Техеран, предвижда дообогатяване на уран във Франция и Русия, така че Иран той да бъде доставян във вид, който не може да се използва за създаване на ядрено оръжие.