Иран повтори обещанието си да накаже Израел в петък на погребението на седем офицери, убити при предполагаем израелски въздушен удар срещу сградата на иранското посолство в Сирия тази седмица, предава "Ройтерс".

Държавната телевизия показа демонстранти, носещи снимки на убитите и транспаранти с лозунги като "Смърт за Израел" и "Смърт за Америка".

Загиналите включват един от висшите военни на Иран, бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, старши командир в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който посети комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск в понеделник.

"Никакво действие на врага срещу свещената ислямска република няма да остане без отговор", каза генерал-майор Хосейн Салами, главнокомандващият на КСИР, пред събралите се в Техеран. "Нашите смели мъже ще накажат ционисткия режим.

Нетаняху: Израел има легитимното право да се защитава от Иран

Нетаняху: Израел има легитимното право да се защитава от Иран

Ескалация на напрежението в Близкия изток

Погребението съвпадна с ежегодния ден на Йерусалим, по време на който Иран организира големи спонсорирани от държавата пропалестински и антиизраелски митинги в цялата страна.

Лидерът на палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад" Зиад ал Нахала участва в митинга в Техеран, съобщиха иранските медии.

Иран обеща сурово отмъщение, повишавайки тревогата за потенциална ескалация на конфликта в региона. В отговор на това, израелските въоръжени сили да отмениха отпуските за всички бойни части в четвъртък, ден след като те казаха, че мобилизират повече войски и единици за противовъздушна отбрана.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в четвъртък, че страната му ще порази всеки "който планира да ни навреди".

В Техеран ковчезите на двама от убитите ирански офицери бяха изложени, докато хората пееха религиозни траурни песнопения и развяваха палестинското знаме. Всичките седем офицери се очаква да бъдат погребани по-късно в петък.

Митингите в Иран за Деня на Йерусалим се провеждат ежегодно в последния петък на мюсюлманския пост месец Рамазан в подкрепа на палестинците, които искат Източен Йерусалим като столица на бъдеща държава в територии, завзети от Израел във война от 1967 г.

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Техеран може да отприщи своите групировки срещу американските сили и да ги използва, за да удари директно Израел