Генерал Мохамед Реза Захеди, високопоставен командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, е бил убит при израелски военен удар по Дамаск.

Това съобщи агенция EFE. Тя се позова на ирански медии.

В понеделник вечерта Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) потвърди, че седем членове на въоръжените сили са били убити при нападението срещу иранското консулство в Дамаск, Сирия.

В резултат на нападението са загинали двама висши генерали от иранските въоръжени сили - командирът на силите "Ал Кудс" Мохамед Реза Захеди и неговият заместник Мохамед-Хади Хаджи-Рахим, както и петима други офицери.

Това се казва в изявлението на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, в което се обвинява Израел, че е извършил нападението.

Посланикът на Иран в Сирия Хосейн Акбари по-рано предупреди за ответни действия за смъртоносната атака, като сподели, че консулството е било мишена на изтребители F-35. Израелските сили за отбрана (IDF) обаче все още не са поели отговорност за ракетното нападение.

Според ревизираните данни на информационна агенция SANA по-рано в понеделник Израел е нанесъл удар по сградата на иранското консулство в югозападната част на сирийската столица.

По-рано имаше съобщения за удар в близост до иранското посолство.

Държавният департамент: САЩ събират информация за удара в Дамаск

Държавният департамент: САЩ събират информация за удара в Дамаск

Напрежение в региона

SANA твърди, че сирийските сили за противовъздушна отбрана са прехванали някои от ракетите, изстреляни от Израел.

Властите в Тел Авив не са коментирали обвиненията.

Припомняме, че милициите "Ал Кудс" (старото название на Йерусалим) са елитно формирование в Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Иранското консулство в Сирия пострада от въздушен удар

Иранското консулство в Сирия пострада от въздушен удар

Няколко дипломати са убити

"Ал Кудс" се ползва със специално финансиране и отговаря за защита на интересите на Иран не само в страната, но и в чужбина.

То спомогна през последните години Техеран да създаде важната за режима на аятоласите дъга на шиитите в Близкия изток.