На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за първи път показа на света новия си флагмански дрон с красноречивото име "Газа".

Според The Wall Street Journal дронът може да носи до 13 бомби и е способен да измине разстояние от над 1600 км на височина над 10 км.

"Новият безпилотен самолет "Газа", наречен от Иран в знак на солидарност с жителите на анклава след ескалацията на израелско-палестинския конфликт през 2021 г., представлява засилена заплаха за интересите и съюзниците на САЩ. Със заявен обсег от 2000 км, размах на крилата от 21 м и сателитни комуникации, дронът може да лети от Иран до Израел с 13 прецизно управляеми бомби. Иран твърди, че дронът е готов за употреба", пише WSJ.

За сравнение, обикновеният ирански безпилотен самолет Shahed-129 може да носи само четири бомби.

След края на ограниченията на ООН върху износа на ирански ракети и дронове през октомври Техеран все по-често продава военните си продукти на международния пазар, отбелязва изданието, което засилва опасенията на САЩ и техните съюзници.

"На иранско изложение в Доха посетителите разглеждаха лъскави брошури на руски език, рекламиращи различни продукти, включително нова ракета за противовъздушна отбрана.

Брошура, рекламираща ракетно-космическа установка, беше отпечатана на испански език, което напомняше за неотдавнашното разполагане във Венецуела на патрулни катери с противокорабни ракети иранско производство.

ЕС готви "значителни" санкции срещу Иран заради предоставянето на ракети на Русия

ЕС готви "значителни" санкции срещу Иран заради предоставянето на ракети на Русия

Те се подготвят с координация с други международни партньори

Флаери на фарси и английски език рекламираха нови противокорабни ракети и радарни системи - технологии, които йеменските бунтовници хусите използваха, за да атакуват американски кораби", съобщава WSJ.

Западните медии неведнъж са съобщавали за вероятността ирански ракети земя-земя да бъдат изпратени в Русия. В края на февруари "Ройтерс" писа, че Москва вече е получила около 400 балистични ракети.

Иран представи нови оръжия за противовъздушна отбрана

Иран представи нови оръжия за противовъздушна отбрана

Ракетната система "Арман" може едновременно да се изправи срещу шест цели

Руските медии съобщиха също, че Иран купува от Русия шпионски балони, подобни на китайските, които бяха свалени над САЩ.