Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че Обединените арабски емирства и Бахрейн ще носят отговорност за всички "последици", произтичащи от нормализирането на отношенията им с врага на Техеран Израел, информира "Франс прес".

Коментарите бяха направени ден след като израелският премиер Бенямин Нетаняху и външните министри на Бахрейн и Обединените арабски емирства подписаха споразумения за установяване на пълни дипломатически отношения на церемония в Белия дом.

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг

Говорейки по време на заседание на кабинета Рохани каза, че Израел "извършва повече престъпления в Палестина всеки ден".

"Някои страни в региона, техните народи са благочестиви мюсюлмани, но техните управници нито разбират религията, нито техния дълг... към страната Палестина, към техните братя, които говорят на техния език", каза той в коментари, излъчени по телевизията.

"Как бихте могли да протегнете ръцете си към Израел? А след това искате да им дадете бази в региона? Всички тежки последици, които биха могли да възникнат от това, са върху вас", изтъкна още иранският държавен глава.

ОАЕ и Бахрейн подписват мирно споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн подписват мирно споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн никога не са били във война с еврейската държава

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че подобни споразумения с посредничеството на Вашингтон са предстоящи между Израел и няколко арабски страни, включително регионалния съперник на Иран Саудитска Арабия.

"След десетилетия на разделение и конфликт отбелязваме зората на нов Близък изток", подчерта Тръмп.

Преди това Иран предупреди Бахрейн, че споразумението го превръща в партньор на "престъпленията" на Израел и обвини ОАЕ в предателство на мюсюлманския свят.

През 2016 г. Бахрейн прекрати дипломатическите отношения с Иран, а ОАЕ влоши отношенията на фона на нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Ислямската република.

Управляваният от сунити Бахрейн се сблъсква с дългогодишни вълнения сред голямата си шиитска общност, за които той постоянно обвинява Иран.

Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

То било "нов удар" за палестинската кауза