Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад предупреди Европа, че като подкрепя Израел, поражда омраза в Близкия Изток и може да пострада, ако гневът в региона излезе извън контрол.

Посъветвахме европейците, че американците са далече, но вие сте съседи на страните в региона, каза иранския лидер, като допълни, че евентуална критична ситуация няма да се ограничи само до палестинските територии, но може да засегне и Европа.

Миналата година, припомня Ройтерс, иранският президент предизвика възмущение с призива си Израел да бъде изтрит от картата.

Ахмадинеджад редовно отправя нападки срещу израелската страна, чието право на съществуване Иран не е признал от революцията в страната през 1979 година.  

Той потвърди, че няма никакъв смисъл Израел да съществува повече и скоро ще изчезне. 

Иранският президент определи израелската страна като „група терористи", като в това число включи и страните, които подкрепят Израел.

„Тази страна благодарение на Бог загуби правото си да съществува, отбеляза иранският президент.

Усилията да тя да се стабилизира бяха несполучливи, отново благодарение на Бог.

Можете да бъдете сигурни, че тя е на път да изчезне", каза още Ахмадинеджат.

Въпреки това през август президентът каза, че Техеран не е заплаха за никоя страна, нито за „ционисткия режим", както иранските власти често наричат Израел.

Държавната телевизия показа кадри на многочислени демонстрации в ирански градове, хората в които носят лика на Хомейни и Хасан Насрала, лидера на ливанската групировка Хизбула.

Според иранската страна войната Ливан през миналите месеци е приключила с победа за групировката, а освен това страната подкрепя палестинските бунтовници, които се противопоставят на израелската окупация, отбелязва агенцията.

В речта си пред множеството Махмуд Ахмадинеджад посочи още, че бунтовниците в Ливан и Палестинската автономия са развенчали мита за непобедимостта на Израел.

В същото време той обеща, че до 5 години Иран ще започне да произвежда ядрено гориво и ще го продава на Запада с 50 на сто отстъпка в цената, предава БТА.