Иранското външно министерство е привикало пакистанския посланик, за да изрази силния протест на Техеран във връзка с неотдавнашното избиване на ирански граничари от намиращи се в Пакистан терористи. Това съобщава иранската Press TV.

В сряда 10 ирански граничари бяха убити, а други двама ранени при сблъсъци близо до град Мирджаве в югоизточната иранска провинция Систан и Белуджистан. В свое изявление отговорност пое терористичната групировка "Джаиш ул-Абдл".

По време на разговора, на пакистанския посланик Асиф Дурани е заявено, че Техеран силно настоява Исламабад да действа сериозно и решително, за да задържи и накаже терористите. Това обяви говорителят на иранското Министерство на външните работи Бахрам Касеми.

"За съжаление, границите на Пакистан с нас са най-несигурните, докато ние се опитваме да осигурим максимална сигурност на нашите граници с Пакистан. Ние очакваме пакистанската страна да действа съобразно предишните обещания...да не позволява подобни инциденти да се случват от пакистанската граница и земя", допълни Касеми.

Посланик Дурани е изказал съболезнования и съпричастност с трагедията. Той е заявил, че ще информира правителството за притесненията на Ислямската република колкото е възможно по-скоро.

Президентът Хасан Рухани също писа до премиера на Пакистан Наваз Шариф, призовавайки извършителите да бъдат изправени пред съда.

"Сигурността, растежът и разцветът на Пакистан винаги са оглавявали дневния ред в отношенията с приятелската и съседна държава", заявява Рохани. Той допълва, че Иран никога не е злоупотребявал срещу никой от съседите си, включително Пакистан.

Въпреки това, Иран е много обезкуражен, тъй като границата многократно е прекрачвана от въоръжени бандити и наемници терористи от пакистанска земя, допълва Хасан Рохани.

По-нататък той заявява, че някои държави се прицелват в единството на мюсюлманския свят чрез прокси война. Такива държави, казва той, се опитват да заменят развитието, просперитета и уважението в регионалните страни с изоставане, несигурност и бедност.

Шефът на иранските правозащитни сили пък предупреди враговете на Иран, че такива брутални терористични атаки няма да останат без отговор.