Министерството на външните работи на Иран в четвъртък привика посланика на Швеция в Техеран, за да "протестира остро срещу оскверняването на свещения за мюсюлманите Коран в страната", съобщава "Ройтерс".

Протестиращите срещу исляма, един от които е иракски имигрант в Швеция, който изгори Корана пред джамия в Стокхолм през юни, са поискали и са получили разрешение от шведската полиция да изгорят Корана пред иракското посолство в четвъртък.

В случая протестиращите ритнаха и частично унищожиха книга, която според тях е Корана, но напуснаха района след един час, без да я запалят.

Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при повторно запалване на Корана
Обновена

Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при повторно запалване на Корана

От правителството поискаха от шведския посланик да напусне страната

Припомняме, че Ирак обяви в четвъртък, че би прекъснал дипломатическите си отношения с Швеция, ако Коранът бъде изгорен отново на шведска територия. Това обявиха от кабинета на иракския премиер Мохамед Шиа Ал-Судани.

Иракското правителство обаче категорично осъди подпалването на шведското посолство в Багдад от стотици иракчани. Припомняме, че те са сторили това в знак на протест срещу плановете по-късно да бъде изгорен още един Коран в Стокхолм. В крайна сметка то не бе осъществено.

Ирак освен това поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова своя дипломат в Швеция.

Демонстрацията бе свикана от поддръжници на шиитския духовник Муктада ал-Садр.

Демонстранти подпалиха шведското посолство в Ирак

Демонстранти подпалиха шведското посолство в Ирак

След изгарянето на Корана в Швеция

Правителствата на няколко мюсюлмански държави, включително Ирак, Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също осъдиха случилото се. Ирак поиска екстрадирането на извършителя, за да бъде изправен пред съда в страната.

Съединените щати също го осъдиха, но добавиха, че издаването на разрешителното от Швеция подкрепя свободата на изразяване и не е одобрение на действието.