Иран разкри съществуването на втора база за обогатяване на уран. Информацията е на агенция АП, която се позовава на двама неназовани правителствени представители.

По думите им тези сведения се съдържат в писмо, което в понеделник Иран е изпратил на председателя на МААЕ Мохамед ал Барадей.

Вторият завод е разположен край град Кум, южно от Техеран и е достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги, са заявили дипломатите.

Представителите, работещи във Виена, са пожелали да останат анонимни.

Говорител на МААЕ е потвърдил, че такова писмо е изпратено. В него Иран уверява още агенцията, че „допълнителна информация ще бъде осигурена навременно".

Припомняме, по-рано тази седмица Иран съобщи, че е създал ново поколение центрофуги за обогатяване на уран.

Това оповести вицепрезидентът и ръководител на организацията за атомна енергия в Иран Али Акбар Салехи.

По данни на МААЕ в края на месец август, количеството на центрофуги за обогатяване на уран в страната са се увеличили поне с 1000 до 8 300. Към юни месец експертите  смятаха, че в завода има 7000 центрофуги. Те се намират в завода в Натанз, който е под ежедневно наблюдение на инспекторите на МААЕ.

Според изявленията на властите в Иран на страната са нужни 50 000 центрофуги, за да може да обезпечи с гориво бъдещите си атомни електроцентрали.

На Иран са наложени санкции заради отказа му да прекрати обогяването на уран, тъй като Техеран досега не е успял да разсее опасенията, че ядрената му дейност цели създаване на атомна бомба.