Иранската армия започна необявени военни учения в северозападната част на страната, до границата с Турция, докато турските войски се подготвят да влязат на територията на съюзника на Иран, Сирия, съобщава "Ройтерс".

ИСНА съобщава, че учението включва части за бързо реагиране, мобилни и нападателни бригади и хеликоптери от въздушното-десантните части на Сухопътните войски на армията.

"Сухопътните сили на иранската армия започнаха военни игри в северозападния регион на страната", съобщава "Тасним". Учението е насочено към оценка на бойната готовност на армейските части и тяхната мобилност и подвижност на бойното поле.

Турция, подкрепяна от сирийските бунтовници, започва офанзива всеки момент

Турция, подкрепяна от сирийските бунтовници, започва офанзива всеки момент

Алтун: Кюрдите да напуснат или Анкара ще ги спре да й пречат в борбата срещу ДАЕШ

Президентът на Иран Хасан Рохани призова Турция да прояви сдържаност и да избегне военните действия в Северна Сирия, а американските сили трябва да напуснат региона.

"Вярваме, че трябва да се приеме правилен път ... Американските войски трябва да напуснат региона ... Кюрдите в Сирия ... трябва да подкрепят сирийската армия", коментира Рохани, цитиран от ИРНА.

Иран се противопоставя на всяка турска военна операция в Сирия, посочва външното министерство на Иран в изявление на своя уебсайт.

Турция струпа бронирана техника до границата със Сирия

Турция струпа бронирана техника до границата със Сирия

танкове M60 и бронетранспортьори M113, а също така военен конвой

Министерството следи "тревожните новини за възможността турските военни сили да влязат на сирийска земя и вярва, че подобно действие не само няма да сложи край на опасенията за сигурността на Турция, но ще доведе до широко разпространени материални и човешки щети", се казва в изявлението.

На тази основа Иран "е против всякакъв вид възможна военна операция".

Анкара заяви, че е завършила подготовката за военна операция в североизточната част на Сирия, след като САЩ започнаха да изтеглят войските си.

Необявените учения се провеждат в присъствието на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Иран Абдулрахим Мусави.

Кюрдите обявиха обща мобилизация преди инвазията на Турция в Сирия

Кюрдите обявиха обща мобилизация преди инвазията на Турция в Сирия

Хуманитарна катастрофа може да сполети нашия народ