Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф отговори подигравателно на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще продължи да провежда политика на близки отношения със Саудитска Арабия въпреки убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги, който беше също така и американски гражданин, съобщава "Франс прес".

Тръмп застава зад Саудитска Арабия, дори и принцът да е знаел за убийството

Тръмп застава зад Саудитска Арабия, дори и принцът да е знаел за убийството

Няма да отменя военни договори, които биха облагодетелствали Русия и Китай

"Тръмп странно посвещава ПЪРВИЯ параграф от срамното си изявление за саудитските зверства, за да обвини ИРАН за всякакъв род престъпления, за които той може да се сети", написа Зариф в "Туитър".

Изявлението на Тръмп за Саудитска Арабия действително беше изпълнено с редица упреци срещу Иран, които той използва, за да оправдае продължаването на подкрепата си към саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е реалният владетел на страната в момента.

"Вероятно ние също така сме отговорни за пожарите в Калифорния, защото не помогнахме за почистване на горите", добави иронично Зариф.

Това беше препратка към неотдавнашна подигравка на Тръмп за твърдението му, че горските пожари - като тези, които засегнаха северната част на Калифорния през последните дни - биха могли да бъдат предотвратени с "повече почистване и вършене на работа".

Тръмп се противопостави на нарастващите доказателства за участието на правителството на Саудитска Арабия в убийството на Кашоги, включително предоставени от неговите собствени специални служби.