Иранска държавна медия излъчи анимационен видеоклип, показващ една от подводниците на страната от клас "Гадир", която потапя американски самолетоносач.

Новинарската телевизия IRINN е излъчила клипа на 1 февруари, уточняват от Института за медийни изследвания в Близкия изток.

Видеото започва със самолетоносач, плаващ в открито море, придружен от четири по-малки кораба и носещ два самолета на палубата си. След това се появява зелен перископ с иранския флаг, което става на фона на зловеща музика и един по един американските кораби започват да изчезват под повърхността.

Клипът завършва с подводницата, теглеща американските кораби под водата, минаваща през лого "40 години", което е препратка към 40-ата годишнина от Ислямската революция в страната през 1979 г. и глас, който казва: "Нашият Иран разполага с технология за производство на много модерни подводници "Гадир".

Миналата седмица Иран започна празненствата за годишнината от революцията, която свали подкрепяният от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави, слагайки край на 2500 години монархическо управление.

Подводниците от клас "Гадир" са мини-подводници, които могат да действат в плитките води на Персийския залив.

Те разполагат с технология за избягване на сонар и могат да изстрелват ракети под вода, както и да изстрелват торпеда и да хвърлят морски мини.