Иран вреди на опитите на Европа да съхрани ядреното споразумение между Техеран и световните сили от 2015 г. с действия като случая със заподозрян за шпионаж служител в германската армия. Това коментира германският дипломат от кариерата Волфганг Ишингер, цитиран от "Ройтерс".

Ала Ишингер, който е председател на Мюнхенската конференция за сигурност, предупреди против какъвто и да е ход от страна на Европа да се присъедини към Вашингтон в оттеглянето от споразумението, тъй като то има за цел единствено да спре ядрената програма на Иран и не се занимава с друго поведение в региона или шпионаж.

Германия, която заедно с Франция беше водеща сила в опитите за запазване на споразумението, изрази сериозна загриженост тази седмица пред посланика на Иран за казуса с германски гражданин от афганистански произход, който беше арестуван във вторник по подозрение за шпионаж.

"Външното министерство адресира казуса безпогрешно с ръководителя на иранското посолство на 15 януари и изрази сериозната ни загриженост относно предполагаемите шпионски дейности", коментира източник от министерството.

Ишингер, бивш германски посланик във Вашингтон, осъди действията на Иран, но заяви, че е илюзорно да се мисли, че Иран или други правителства ще ограничат шпионската си дейност, дори ако има официално споразумение, обхващащо такива действия.

"Иран трябва да бъде достатъчно умен, за да осъзнае, че се прострелва в крака, защото това вреди на политическото настроение около ядреното споразумение, но това не е причина то да се скъса", изтъкна той.

Действията на Иран в Германия и другаде повдигат политически опасения и засенчват усилията да се запази живо ядреното споразумение с Иран.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф ще бъде един от повече от 100 държавни глави и други високопоставени световни лидери на тазгодишната Мюнхенска конференция за сигурност, която ще проведе в Мюнхен в периода между 15 и 17 февруари.