Иранският президент Хасан Рохани се зарече да защитава мюсюлманските страни срещу тероризма и Израел, като същевременно настоя, че неговите съседи не трябва да се чувстват заплашени, съобщава „Асошиейтед прес”.

Говорейки по време на военния парад по случай Националния ден на армията, на който иранските въоръжени сили показаха модерните ПВО системи, които наскоро бяха доставени от Русия, Рохани похвали ролята на Техеран в подпомагането на сирийското и иракското правителство да дадат отпор на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”).   

Ако утре нашите столици се изправят пред опасността от тероризма или ционизма, силата, която ще ви даде положителен отговор, е Ислямска република Иран”, изтъкнал той, но добавил, че Иран ще помогне, само ако мюсюлманските страни го помолят за това, и отбелязал, че военната мощ на Иран е само за отбранителни и възпиращи цели.

„Мощта на нашите въоръжени сили не е срещу нашите южни, северни, източни и западни съседи”, уточнил Рохани.

Той изглежда отпраща към страните от Персийския залив, които отдавна разглеждат Иран като опитващ се да доминира в региона. Саудитска Арабия и Иран са дългогодишни противници, които подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен.  

По време на парада армията показа руските ракетни установки С-300, доставени по-рано този месец.