Иранските власти ще решат какъв отговор да дадат на Израел на убийството на шефа на политбюро на Хамас Исмаил Хания в Техеран, независимо от другите антиизраелски сили в региона, заяви началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери. Той е цитиран от информационната агенция Tasnim.

"Самата Ислямска република Иран ще вземе решение за отмъщение, докато Оста на съпротивата действа отделно и независимо в тази сфера, на което станахме свидетели вчера", каза той.

В телефонен разговор с италианския си колега Антонио Таяни иранският външен министър Абас Аракчи обеща "незабавен и точно изчислен отговор" на смъртта на Хания.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани изрази мнение, че стратегическият баланс на силите в региона се е променил и че Израел е загубил способността си да възпира заплахите.

"Въпреки всеобхватната подкрепа на държави като САЩ, Израел не може да предвиди времето и мястото на ограничените и регулирани действия на силите на съпротивата. Израел е загубил възпиращата си сила", твърди Канани.

WP: Израел известил САЩ, че е убил Исмаил Хания

WP: Израел известил САЩ, че е убил Исмаил Хания

Ново развитие на казуса

Ден по-рано Израел нанесе масиран превантивен удар по позиции на Хизбула в Ливан. Хизбула обяви, че по Израел са изстреляни 320 ракети и десетки безпилотни самолети. И двете страни твърдят, че са постигнали успехи.

Израелският източник на "Уолстрийт джърнъл" заяви, че все още не е ясно как атаката на "Хизбула" може да повлияе на плановете на Иран.

Путин призова Иран да отговори "сдържано" на Израел за убийството на Исмаил Хания

Путин призова Иран да отговори "сдържано" на Израел за убийството на Исмаил Хания

И е посъветвал да не се извършват атаки срещу израелски цивилни

"Засега не е ясно дали Иран смята това действие за част от собственото си отмъщение", заяви пред WSJ израелски служител по сигурността. Американски служител заяви пред изданието, че перспективата за ирански удар не изглежда непосредствена. Въпреки това говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви пред репортери, че американските командири са преценили, че заплахата от нападение срещу Израел от страна на Иран и неговите съюзници остава.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви на среща с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз Браун, че агресивните действия на Иран са "достигнали най-високо ниво" и че САЩ и Израел трябва да бъдат готови във всеки един момент, за да попречат на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

WSJ: Иран отказал да смекчи отговора си за смъртта на Хания

WSJ: Иран отказал да смекчи отговора си за смъртта на Хания

САЩ са изпратили послание до новия президент в Техеран

Началникът на Генералния щаб на Израелските сили за отбрана (IDF) Херци Халеви, който също присъстваше на срещата, заяви след това по време на посещение в Северен Израел, че борбата срещу Хизбула не е приключила. Той увери, че военните работят, за да гарантират, че разселените израелски граждани ще се завърнат в изоставените си домове.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че настоящата ескалация държи региона "заложник", като има опасност тя да прерасне във война.