Веднага след съобщенията за убийството на ръководителя на политбюро на "Хамас" Исмаил Хания Израел извести Съединените щати, че е отговорен за това, въпреки че официално отказа да коментира смъртта му, съобщи The Washington Post.

Изданието уточни, че новината за смъртта на политическия лидер на "Хамас" е била приета във Вашингтон "с изненада и възмущение", а убийството му е било възприето там като провал в усилията им да прекратят прекратяването на огъня в ивицата Газа.

Държавният секретар Антъни Блинкън поведе дипломатическа кампания за оказване на натиск върху Иран, като поиска от висши служители в Кайро, Багдад и други арабски столици да призоват Техеран и неговите съюзници към сдържаност, посочи вестникът.

Axios пише, че САЩ са обезпокоени от възможния провал на преговорите за примирие след убийството на Хания и заплахата от регионална война. Хания беше преговарящ с Катар и Египет за споразумение с Израел.

На 6 август палестинската групировка Хамас обяви назначаването на Яхия Синвар за ръководител на политическото си крило на мястото на Хания. Израелският министър на външните работи Израел Кац счете това за още една причина за отстраняването му.

Хамас съобщи, че новият ръководител е избран "единодушно"

Хамас съобщи, че новият ръководител е избран "единодушно"

Нямало разцепление в движението

Хания беше убит на 31 юли в Техеран, където беше отлетял, за да присъства на встъпването в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкия.

Иран и ливанската групировка "Хизбула" заплашиха с остър отговор Израел заради смъртта на политическия лидер на "Хамас", както и на командира на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут.