Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф "категорично осъди" санкциите на САЩ срещу Турция във връзка със закупуването на противоракетни системи С-400 от Русия.

"Пристрастяването на САЩ към санкциите и презрението към международното право, отново на пълен показ", написа Зариф в профила си в "Туитър".

Министърът добави, че Иран застава рамо до рамо с турския народ и правителство във връзка с натиска на САЩ, като същевременно придружи туита с хаштаг #NeighborsFirst (съседите на първо място, б. р.).

Вчера Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу четирима турски официални лица, правителството на страната и ръководството на турската агенция за доставки в отбранителния сектор. Мерките дойдоха като отговор на закупуването от страна на Анкара на руската система за противоракетна отбрана С-400 през юли миналата година.

САЩ удари Турция със санкции по военната промишленост
Обновена

САЩ удари Турция със санкции по военната промишленост

Санкции има срещу турски официални лица

Поръчката на Турция наруши Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), който беше приет през 2017 г. и който е насочен към Русия, Северна Корея и Иран. Той ефективно забранява на която и да е държава да прави "значителна покупка" на разузнавателно или отбранително оборудване от Москва под заплаха от наказание.

Турция и Русия все пак сключиха сделката, предизвиквайки гнева на Вашингтон.

След обявяването на санкциите срещу Анкара, държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя вчера, че мярката изпраща "ясен сигнал, че САЩ ще изпълнят изцяло раздел 231 на CAATSA и няма да толерират значителни транзакции с отбранителния и разузнавателния сектор на Русия".

През 2017 г. Русия и Турция се споразумяха за сделка на стойност 2,5 млрд. долара за закупуване на С-400 от Москва. През юли 2019 г. Турция продължи с придобиването въпреки санкциите на САЩ, които забраняваха всякаква "значителна покупка" на руско военно оборудване.