САЩ, в рамките на Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, налагат ограничения на турската отбранителна индустрия, нейния ръководител Исмаил Демир и трима други граждани на републиката. Това се посочва в съобщение, публикувано в понеделник на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ. 

"Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще изпълнят изцяло раздел 231 на CAATSA и няма да толерират значителни транзакции с руския отбранителен и разузнавателен сектор", заяви държавният секретар Майк Помпео в изявление.

"Призовавам също така Турция да разреши проблема С-400 незабавно в координация със САЩ. Турция е ценен съюзник и важен партньор за регионална сигурност за САЩ и ние се стремим да продължим десетилетията си история на продуктивна отбрана - секторно сътрудничество чрез премахване на препятствието пред притежанието от Турция на С-400, възможно най-скоро", добави той.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че Вашингтон възнамерява да включи в черния списък Демир и неговия отдел във връзка с закупуването от Турция на руски системи С-400.

Този ход ще разгневи Анкара и потенциално ще навреди на турската икономика, която вече се бори с проблеми, предизвикани от коронавируса. Очаква се това да засили напрежението между Вашингтон и Анкара в седмиците преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън в Белия дом и да изпрати съобщение до чуждестранните правителства, обмислящи бъдещи оръжейни сделки с Русия.

Смята се, че руската С-400, мобилна ракетна система "земя-въздух", представлява риск за НАТО, както и за F-35, най-скъпата оръжейна платформа в Америка. Въпреки предупрежденията от САЩ и други съюзници в НАТО, Турция прие първите системи през юли 2019 г. Седмица по-късно САЩ спря Турция от програмата F-35.

"Съединените щати ясно посочиха на Турция на най-високите нива, много пъти, че закупуването на системата С-400 би застрашило сигурността на американските военни технологии и персонал и ще предостави значителни средства за руския отбранителен сектор, както и руски достъп до турските въоръжени сили и отбранителната индустрия", заяви държавният секретар Майк Помпео.

Ердоган: Турция е разстроена от реториката със санкции на САЩ и ЕС

Ердоган: Турция е разстроена от реториката със санкции на САЩ и ЕС

"Мерките срещу Турция няма да спрат опитите ни да защитим правата си"