Иранското министерство на външните работи е извикало швейцарския посланик, за да изрази лично пред него острата си критика относно референдума за строежа на минарета в страната му, съобщи ДПА.

Подобни решения предизвикват болезнени опасения от страна на исляма и допринасят за разширяване на предразсъдъците от страна на чужденците, се казва в позицията на Техеран.

Шефът на иранската дипломация е заявил, че в страна, която твърди за себе си, че уважава демокрацията и човешките права, подобен референдум не би трябвало да бъде проведен.

Религиозните ценности никога не би трябвало да стават предмет на референдум, пояснява иранският министър на външните работи, който призова правителството в Берн на практика да попречи на забраната за строеж на минаретата.

Според резултатите от референдума в Швейцария повече от 55% от участвалите в него са на мнение, че построяването на минарета трябва да бъде забранено.

Припомняме, след като швейцарците казаха „не" на изграждането на минарета на джамиите, аналогична позиция заеха и французите.

Не закъсня реакцията на Турция, която обвини Швейцария в неспазване на човешките свободи и пренебрегване на културното и религиозно определяне.

Министърът по европейските въпроси дори призова мюсюлманите да изтеглят парите си от швейцарските банки като израз на несъгласие.