След прекъсване от 27 години директните полети между Иран и Сърбия са подновени, след като днес иранската авиокомпания IranAir извърши първият си полет до белградското летище "Никола Тесла", съобщава АФП.

IranAir започва директни полети между Техеран и Белград два пъти седмично, като всички полети са напълно резервирани до края на лятото.

Сръбска благотворителна организация предупреждава, че споразумението за либерализиране на визовия режим между двете страни, поражда опасения за отваряне на нов маршрут за мигриращи и за незаконно пребиваване в ЕС.

Вторият ирански превозвач, Qeshm Air, също планира полети между двете столици от 19 март. През август 2017 г. Иран и Сърбия постигнаха съгласие да либерализират визите за пътуване между двете страни.

Според сръбският неправителствен проект за подкрепа на бежанците "Инфо Парк", някои иранци използват споразумението за либерализиране на визовия режим, за да дойдат в Европа и да останат незаконно.

"Инфо Парк" коментира през февруари, че няколко иранци са пристигнали в Белград законно като туристи, но не са се върнали, а вместо това са се насочили към страни от ЕС, като Франция и Германия.

"Въпреки че влязоха в Сърбия като туристи, интервюта разкриха, че много иранци използват престоя си в Белград, за да установят връзки с контрабандисти, които ще ги прехвърлят до желаната от тях цел, през границите на Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария или Румъния", коментира тогава организацията.

Според интервюираните те са напуснали по различни причини, включително страхове за техните права и свободи, особено свързани с тяхната политическа, религиозна или сексуална ориентация. "Инфо Парк" допълва, че около 600 иранци могат да пристигат в Белград за седмица с откритите полети.

"Тъй като повечето от тези новопристигнали не възнамеряват да се завърнат, миграционните системи в Европа трябва да се калибрира за този нов маршрут и за демографията сред мигрантите", допълват неправителствената организация.

Сръбският министър на търговията Расим Ляич коментира, че властите в двете страни ще разследват евентуални злоупотреби със споразумението за либерализиране на визовия режим. В Техеран проверките ще бъдат засилени и ще бъдат подписани различни двустранни споразумения с цел премахване на нелегалната миграция, допълват от сръбското министерство.

След отмяната на визовите изисквания около 7 000 иранци са пътували до Сърбия, от които 485 са кандидатствали за убежище, съобщава министерството.