Иранските военновъздушни сили започнаха ежегодно учение, съобщи държавната телевизия, като застаряващият флот на Ислямската република от американски и руски изтребители взима участие заедно с безпилотни самолети собствено производство и други самолети, информира "Асошиейтед прес".

Ще участват сили от осем авиобази в продължение на два дни в учения, които включват изстрелване на ракети и зареждане с гориво във въздуха.

Това е второто учение, което Иран провежда след продължило десетилетие оръжейно ембарго от страна на САЩ срещу Техеран, което му забрани да купува от чужбина оръжия като танкове и изтребители, като ембаргото  изтече по-рано през октомври.

Съобщава се, че Иран се интересува от закупуване на нови самолети, тъй като все още използва американски F-14 Tomcats заедно с F-4 и F-5, датиращи отпреди Ислямската революция през 1979 г.

Ембаргото изтече, както беше планирано съгласно историческото ядрено споразумение между Иран и световните сили от 2015 г., въпреки възраженията на САЩ, които едностранно се оттеглиха от споразумението при президента Доналд Тръмп.