БГНЕС
Иранската държавна телевизия разпространи видеозапис, посочвайки, че в него е заснета осъдената на смърт Сакине Мохамади-Аштиани.

В излъчения материал тя признава, че е грешница, съобщи АП. Автентичността на записа обаче остава под съмнение, защото лицето на показаната жена е било с нарочно променени и размити контури. Гласът й също е бил изменен.

В разпространеното видео се показва и мъж, който според медията е синът на Аштиани. Лицето му също остава неясно, посочва агенцията.

От излъчения репортаж се разбира, че той се разграничава от предните си обвинения, отправени към властите, според които майка му е била измъчвана.

Синът на осъдената посочва, че е вслушал в съвета на предния адвокат, нает от семейството, който му е препоръчал да каже подобни неща. За съжаление, аз се вслушах в него и излъгах чуждите медии, твърди спряганият за син на Сакине Аштиани. Съжалявам, може би ако не познавах тези адвокати, целият случай щеше да се развие по нормалния си ход, допълва той.

В ефира на иранската телевизия се появява и един от адвокатите на семейството, който също прави изненадващо изказване. Препоръчах им да излъжат чуждите медии, признава юристът.

Двамата задържани в Иран германски журналисти, които искаха да направят интервю с Аштиани, също присъстват във видеото. Подобно на останалите персонажи в записа и техните лица и гласове остават неясни. В записа двамата признават, че са били подведени за оказаните мъчения над Аштиани.

Припомняме, преди дни иранските власти обявиха, че все пак ще изпълнят наложената й смъртна присъда.

Сакине Мохамади-Аштиани бе обвинена в изневяра и участие в убийството на мъжа си.

Според Шериата обвързаните с брак граждани на Иран подлежат на екзекуция чрез замерване с камъни, ако бъдат уличени в прелюбодейство. Тъй като властите спряха присъдата за изневярата, но оставиха тази за убийството, много е вероятно наказанието да бъде изпълнено чрез обесване.