Предстоящите избори в САЩ и Иран създават несигурност за международното споразумение относно ядрената програма на Иран. Това заяви във Виена директорът на Международната агенция по атомна енергия Юкия Амано, цитиран от ДПА.

Изпълнението на споразумението все още е крехко”, заяви Амано преди срещата си с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който миналата година сключи сделката с Иран заедно с колегите си от САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

„Какъв ще бъде резултатът от изборите в САЩ? Как ще бъдат изборите в Иран”, попита Амано.

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп и колегите от партията му отправиха критики в навечерието на изборите за президент и Конгрес през ноември, че сделката е твърде мека за ислямската държава.

В Техеран политическите хардлайнери призоваха за отказ от споразумението, което ограничава ядрените дейности на Иран, в опит да подкопаят умерения президент Хасан Рухани, който се надява да бъде преизбран през май.

В тази деликатна ситуация, ядреното споразумение трябва да бъде изпълнявано щателно, смята Юкия Амано. „В светлината на липсата на доверие, малките грешки могат да станат големи политически проблеми”, предупреди той.

Според доклади на Международната агенция по атомна енергия Иран е спазвал своята част от сделката, след като то влезе в сила по-рано тази година.

Амано посочи, че настоящите напрежения между Москва и Вашингтон заради Сирия и Украйна не са засегнали изпълнението на иранската сделка.
„Това не е първия път, в които има възходи и падения заради отношенията между САЩ и Русия”, посочи Юкия Амано.