Иранският бизнесмен милиардер Бабак Занджани е бил осъден на смърт за корупция, съобщава БиБиСи, позовавайки се на източници от иранския съд.

Той е бил арестуван през декември 2013 г. след обвинения, че е присвоил милиарди от приходи от петрол, разпределени чрез неговите фирми. Той отрича обвиненията.

Занджани е бил осъден за измами и икономически престъпления, изтъкна говорител на иранския съд на нарочна пресконференция.  

Други двама също са били осъдени на смърт, като на всички им е било разпоредено да върнат присвоените средства.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Един от най-богатите мъже в Иран, Занджани беше поставен в черния списък на САЩ и ЕС за подпомагане на иранските власти да избягват петролните санкции, които бяха в действие по това време.
Той стана известен по време на управлението на ултраконсервативния президент Махмуд Ахмадинеджад. Бизнесменът винаги успяваше да намери начин да вкара твърда валута в Иран, въпреки международните санкции срещу банките на страната.  

Той е признал, че с помощта на мрежа от компании в ОАЕ, Турция и Малайзия е продал милиони барела ирански петрол от името на правителството от 2010 г. насам.

Преди да бъде арестуван Занджани е твърдял, че международните санкции срещу страната са му попречили да даде 1,2 млрд. долара, дължими на правителството.

Но в съдебния процес прокурорите са твърдели, че той все още дължи на правителството повече от 2,7 млрд. долара от приходи от петрол.

Той беше арестуван ден, след като президентът Хасан Рохани разпореди на правителството да се бори с „финансовата корупция”, особено с „привилегированите фигури”, които са се възползвали от икономическите санкции.

Богатството на бизнесмена се оценява на около 13,5 млрд. долара.  

Занджани е собственик на базираната в ОАЕ компания “Соринет груп“, която има бизнес интереси в целия Близък изток и Турция. Милиардерът притежава и авиокомпанията “Кешм ерлайнс“.