В Иран има свобода на изразяване, но протестите, които се случват сега, са неприемливи "актове на хаос".

Това каза в четвъртък президентът на Иран Ебрахим Раиси, цитиран от "Ройтерс". 

Той добави, че е наредил разследване на смъртта на младата жена след задържането от моралната полиция.

"Проблемите с правата трябва да се разглеждат по целия свят с един стандарт", каза Раиси на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Най-малко 17 загинали при протестите в Иран

Най-малко 17 загинали при протестите в Иран

Демонстрациите започнаха след смъртта на арестувана заради облеклото си жена

Припомняме, че случаят на 22-годишната Махса Амини доведе до протести и сблъсъци в цял Иран. Критиците смятат, че тя е била бита, след като се появи снимка на окървавено и интубирано женско тяло. Случаят не е изолиран. Има много сигнали и от други арестувани от моралната полиция жени за побои.

Официално от полицията твърдят, че жената е починала от сърдечен проблем. 

По време на демонстрациите жени са сваляли демонстративно хиджабите си. 

Най-малко 17 души са били убити при антиправителствените протести. Според благотворителна организация, работеща в Иран, броят на загиналите по-висок - 31, но това не може да бъде потвърдено от независим източник.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация Basij е бил убит в североизточния град Машхад.

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република за ограниченията на личните свободи - включително строг код за обличане на жените - и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Вълна от протести обхвана страната след смъртта на млада жена

Самият Раиси прекъсна интервю за CNN. Причината бе, че водещата Кристиан Аманпур отказа в последния момент искането да носи шал на главата.

Интервюто е било отдавна планирано интервю в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на интервюто, помощник казал на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато работи в Иран, за да се съобрази с местните закони и обичаи. Но тя каза, че няма да покрие главата си, за да проведе интервю с ирански служител извън страна, където това не се изисква.

"Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде извън Иран, никога не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 г. насам, да нося шал на главата ", каза тя в четвъртък.